دشت شیمبار یا به گفته محلیان اهواز، دشت شیرین بهار، واقع در مرز بین استان خوزستان و چهارمحال بختیاری است و این دشت ۱۰۰ کیلومتر با مسجد سلیمان فاصله دارد. دشت شیمبار اهواز بسیار زیباست و یکی از بهترین مناطق طبیعی و تفریحی ایران محسوب میشود. جمعیت این دشت حدود ۱۰۰ نفر است. منطقهی توریستی شیمبار در ۴۵ کیلومتری شهر قلعه خواجه و یکصد کیلومتری مسجد سلیمان و ۲۲۰ کیلومتری اهواز قرار دارد. مساحت این منطقه بیش از ۵۰ هزار هکتار است.
دشت شیمبار از یک طرف در دامنهی کوه دلا قرار دارد. چشمههای فراوان، آبشارهای متعدد، جنگلهای پر از درختان بلوط، بادام، بوتههای وحشی، گونههای مختلف قارچ، مرکبات و انگور کوهی از ویژگیهای طبیعی این منطقه هستند .اطراف شط و دشت شیمبار کوههای سر به فلک کشیده از جمله کوه تاراز، منار، کوه دلا و سفیدکوه قرار دارند.
تالاب شیمبار
تالاب شیمبار در منطقهی محافظت شده شیمبار و در راستای رشته کوههای زاگرس قرار دارد. این تالاب به دلیل قرار گرفتن در ارتفاعات استان خوزستان تحت تاثیر آب و هوای کوهستان است و آب و هوایی معتدل و بارش فراوان باران به ویژه در پاییز و زمستان دارد.
در دشت شیمبار تالابی وجود دارد که وسعت آن ۲ هزار هکتار است. این تالاب در مسیر پرندگان مهاجری چون کشیم، چنگر و حوصیل قرار دارد، از این جهت این تالاب بسیار پر اهمیت است. منشا این تالاب کوههایی است که در اطراف آن قرار گرفته، مثل کوه کینو، تار و للر. سطح تالاب پر از درختان و درختچههای خاصی است که چشم هر ببیندهای را به خود جذب میکند. تالاب شیمبار محل زندگی جانوران مختلفی می باشد.
آثار تاریخی دشت شیمبار
معروفترین اثر تاریخی منطقه شیمبار، پل نگین است، که به دوران ساسانی برمیگردد. این پل، آب تالاب را کنترل کرده و در بخش خروجی تالاب قرار گرفته است. این پل تقریبا نقش یک سیل بند را ایفا میکند و از سیلاب و آبگرفتگیهایی که در زمان بارندگیهای لحظهای و سیل آسا ایجاد میشود، جلوگیری میکند.
مناطقی چون تنگه سوسن، سرخاب، تنگه سنان و تنگه سرد، آسیابهای آبی دارند که بسیار قدیمی هستند و حدودا بیست سال است که از آنها استفادهای نمیشود. در این منطقه سنگ نوشتهها وکتیبههای فراوانی وجود دارد که قدمت آنها به دوران پادشاهی اشکانیان برمیگردد. سنگ نگارههای تنگ بتا یکی از این آثار ارزشمند و تاریخی است. در ادامه توضیحات بیشتری را در این زمینه در اختیار شما قرار میدهیم.
سنگ نگاره تنگ بتا
این سنگ نگاره در بالاترین نقاط کوه دلا در شهرستان اندیکا قرار گرفته است، تنگ بتا طرحهای برجستهای را با دوازده نقش به طول هشت و نیم متر و یک نقش با طول صد و چهل متری را شامل میشود.
طبق تحقیقاتی که تاریخ شناسان در دورههای مختلف انجام دادهاند، شهرستان اندیکای خوزستان تقریبا هفتصد بنای تاریخی را در دل خود جای داده است.
با توجه به پوشش و آرایش موی سر این سنگ نگارهها، میتوان به طور حدسی گفت که این بنا متعلق به دوران اشکانیان و یا حتی الیمائیدها (حکومت محلی هم زمانی را با اشکانیان داشتند) است.
تنگه بتا از فاخرترین و متفاوتترین نقش برجستههای استان خوزستان است.
درسال ۱۳۸۹ تنگه بتا باشمارهی ۲۵۹۸۹ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد. این سنگ نگاره شامل دو بخش است. یک تابلو که فردی روی آن سنگ تراشی شده و در تابلوی دیگر ۱۲ نقش برجسته دیگر وجود دارد. در این نقشهای برجسته ۱۲ نفر به تصویر کشیده شدهاند که ۹ نفر همقد و در بخش دیگر، سه نفر قامت کوتاهتری دارند. در میان نقش این ۱۲ انسان، کتیبه، گرز و پایهی آتشدان دیده میشود.
بر سر دو نفر از آنها تاجی قرار دارد که این دو نفر را از سایر متفاوت و جدا میکند و به نظر میرسد که ملکه و شاه باشند. حالت افراد به گونهای است که گویی در حال انجام مراسم مذهبی هستند.
پوشش گیاهی دشت شیمبار
پوشش گیاهی دشت شیمبار اهواز شامل درختان چون، بادام کوهی، مهلو، ارزن، افرا، اسفندان، بنه، کلخنگ و جاز است. دشت جنگی شیمبار درختان خودرویی مانند توت، سیب، انگور و انجیر دارد، که این خصوصیات از مزایای دشت شیمبار میباشد.
حیات وحش دشت شیمبار
در گذشته نه چندان دور، این دشت زیستگاه حیوانات وحشی و درندهای چون، انواع گرگها، خرس، گلههای گراز، کفتار و پرندگان شکاری مانند کرکسها و عقاب ها بود و این علتی میشد که هرکسی قدرت و جرات ورود به این منطقه را نداشته باشد. تنها کسانی میتوانستند در این مکان حضور پیدا کنند که مسیرها را شناخته و توانایی مقابله با حیوانات وحشی را داشته باشند. در سالهای اخیر به دلیل شکار غیرمجاز و بیرویهی حیوانات، اکوسیستم این منطقه خطرات جدی و غیر قابل جبرانی را به خود دیده است. با این وجود هنوز پرندگان مختلفی مثل چلچله، کشیمیان و پلیکان در تالاب شیمبار زندگی می کنند.
دامپروری و کشاورزی منطقه
درسالهای اخیر، به علت بارش کم، کشاورزی چندان توسعه نیافته، به همین خاطر دامپروری نیز در این سرزمین چندان رونقی ندارد.
مسیرهای دسترسی
بهترین راه دسترسی به این منطقه، مسیر جدید مسجد سلیمان به شهرکرد است. داخل منطقه، مسیرهای خاکی روستایی وجود دارد. راه دیگری از بخش اندیکا به سمت بخش بازفت ادامه دارد و از مرکز منطقه میگذرد. بخشی از این مسیر آسفالت و بخشهایی هنوز خاکی است.
سخن پایانی
دراین مطلب اطلاعاتی راجع به دشت شیمبار خوزستان، تالاب، آثار باستانی، پوشش گیاهی، دامپروری، کشاورزی و مسیرهای دسترسی به این منطقه را در اختیارتان قرار دادیم. شما میتوانید با عزیزان خود به این دشت سفر کنید و از نزدیک با این منطقه و آثار تاریخیاش آشنا شوید و لذت واقعی را تجربه کنید.
نگاهی گذرا به برخی خدماتی که توسط مهمانداران و پرسنل تشریفات در قطارهای ۵ ستاره فدک ارائه می شود:
[stextbox id=’info’ direction=’rtl’]
- سرو پیش غذا / غذای اصلی گرم به همراه نوشیدنیهای انتخابی / و دسر
- ارائه نوشیدنی گرم و سرد برحسب درخواست، به صورت نامحدود(چای، نسکافه)
- ارائه سرویس خواب با کیفیت بالا و متمایزنسبت به سایرقطارها
- مجهز به سیستم صوتی و تصویری پیشرفته IPTV با قابلیتهایی از قبیل انتخاب از طیف متنوعی از فیلمها، انتخاب موسیقی و نمایش ادعیه
[/stextbox]
همچنین می توانید در هر لحظه از شبانه روز برای خرید بلیط قطار فدک از صفحه اصلی سایت استفاده نمایید.
قطار فدک رمز یک سفر با کیفیت می باشد.
[stextbox id=’info’ direction=’rtl’]
در صورت نیاز می توانید با شماره زیر با ما در ارتباط باشید
[/stextbox]